فهرست مطالب

پژوهشنامه بیمه - سال سی و ششم شماره 1 (بهار 1400)

پژوهشنامه بیمه
سال سی و ششم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده مرضیه رشیدی فرد، سعید صفری*، امین حبیبی راد صفحات 3-57
    هدف

    ‌دستیابی به مزیت رقابتی در ‌صنعت بیمه مستلزم نوآوری و کارآفرینی است و شناسایی فرصت؛ جوهره و نقطه شروع کارآفرینی محسوب می شود که ارزیابی آن ‌رابطه میان کشف فرصت و بهره برداری از آن را تسهیل می‌ کند. بنابراین، تحقیق حاضر با هدف ‌شناسایی و اولویت‌بندی معیارهای ارزیابی فرصت های کارآفرینی در صنعت بیمه انجام شده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش به روش توصیفی-‌پیمایشی انجام شده است. برای این منظور، ابتدا با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و نظرسنجی از خبرگان، معیارهای ارزیابی فرصت مستخر‌ج ‌از پیشینه تحقیق غربالگری شد و با انجام آزمون میانگین و به‌وسیله نرم افزار SPSS تحلیل گردید. سپس، وزن معیارها با ‌پرسشنامه بهترین-بدترین و نرم افزار LINGO تعیین شد. جامعه آماری اول شامل 31 نفر از اساتید دانشگاه و خبرگان صنعت بیمه و جامعه آماری دوم شامل 8 نفر از مدیران شرکت بیمه پارسیان بودند. روایی پرسشنامه ها نیز توسط ‌اساتید دانشگاه و خبرگان صنعت مورد تایید قرار گرفت. ‌پایایی پرسشنامه اول با آلفای کرونباخ 841/0 و پایایی پرسشنامه دوم با نرخ ناسازگاری 0427/0 تایید شد.

    یافته  ها: 

    مهم ترین معیارهای ارزیابی فرصت کارآفرینی در صنعت بیمه به ترتیب اهمیت شامل منابع پروژه، میزان سرمایه‏ گذاری منابع، نیاز بازار، حاشیه سود، سطح رقابت، مطلوبیت و جذابیت فرصت، وجود فرصت های بالقوه دیگر و موانع کم برای ورود است.

    نتیجه  گیری: 

    شرکت های بیمه با تاکید بر معیارهای شناسایی شده، ‌ضمن ارزیابی فرصت های کارآفرینی در صنعت، می توانند تصمیمات صحیحی درباره چگونگی بهره برداری از فرصت ها ‌اتخاذ کنند تا با کسب مزیت رقابتی، سبب رشد و توسعه اقتصادی کشور شوند.

    کلیدواژگان: صنعت بیمه، فرصت های کارآفرینی، معیار ارزیابی فرصت، روش بهترین-بدترین
  • حمید اسایش*، سید پرویز جلیلی کامجو صفحات 9-38
    هدف

     ‌این پژوهش با هدف ارزیابی ‏اثر رژیم‌های مختلف ریسک‌های کلان سیاسی، اقتصادی و مالی به‌عنوان متغیرهای ‏انتقال مبتنی بر شاخص ‏راهنمای بین‌المللی ریسک بین‌کشوری‌ ‎در تاثیرگذاری ‏متغیرهای تولید ناخالص داخلی، امید به زندگی، بیکاری، تورم، نرخ ثبت نام ‏‏‏(باسوادی) و درجه شهرنشینی بر تقاضای بیمه‌های زندگی در کشورهای منتخب خاورمیانه طی دوره 2017-1990 ‌انجام شده است.

    روش‌شناسی: 

    با توجه به نظریه مطلوبیت انتظاری در شرایط نااطمینانی فون‌نیومن و مورگنشترن (1947) که توسط یاری (1965) و سپس لوییس (1989) بسط داده شده، در این تحقیق از مدل رگرسیون پانل انتقال ملایم آستانه‌ای با تابع انتقال لاجیت برای بررسی موضوع و دستیابی به هدف تحقیق استفاده شده است.

    یافته‌ها: 

    حد آستانه در مدل با ریسک سیاسی، اقتصادی و مالی به ترتیب 72/73، 00/30 و 2/29 برآورد شد. ‌سرعت انتقال بین دو رژیم نیز در هر سه مدل 07/60، 3685/0 و 049/0 برآورد گردید. بنابراین، بالاترین سرعت انتقال مربوط به تابع انتقال ریسک سیاسی است که منجر به شکست منحنی لاجیت انتقال و رویه سه بعدی شد. کمترین سرعت انتقال نیز مربوط به ریسک مالی است که منجر به انحنای بسیار کم تابع انتقال لاجیت شد.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج برآوردی ‌مدل های سه گانه تحقیق نشان داد ‌نرخ بهره حقیقی دارای اثر آستانه‌ای و تاثیر معنی‌داری نیست‌ که دلیل آن می‌تواند عدم توسعه مالی بازارهای مالی، دخالت در بازار پول و سیستم بانکی و تعیین دستوری نرخ بهره در کشورهای منتخب باشد. در رژیم با ریسک مالی کمتر حساسیت تقاضای بیمه‌های زندگی به نرخ تورم کمتر است و بیمه زندگی به‌عنوان یک دارایی با بازدهی بلندمدت شناخته می‌‌شود. تولید ناخالص داخلی و امید به زندگی نیز در هر سه مدل دارای اثر آستانه‌ای هستند. در رژیم با ریسک سیاسی و مالی کمتر، حساسیت تقاضای بیمه زندگی نسبت به شهرنشینی بیشتر است. نرخ باسوادی نیز در رژیم با ریسک مالی کمتر، تاثیر جزیی بیشتری بر تقاضای بیمه زندگی دارد.

    کلیدواژگان: بیمه زندگی، ریسک کشوری، مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی، تابع لاجیت
  • سید علی اصغر رحیمی*، داود محبی انجدانی صفحات 12-145
    هدف

     ‌این تحقیق با هدف یافتن نظریه مناسب برای تحلیل رابطه میان مسئولیت دارنده و بیمه‌گر در قانون بیمه اجباری ‌شخص ثالث ‌مصوب 1395 انجام شده که مسئولیت دارنده را تنها محدود به بیمه نمودن وسیله نقلیه نموده ‌و بیمه‌گر را مسیول هر نوع خسارت ناشی از وسیله نقلیه می‌داند.

    روش‌شناسی: 

    این تحقیق بر اساس چگونگی به دست آوردن داده‌های مورد نیاز ‌از نوع توصیفی-تحلیلی است که به روش ‌کتابخانه‌ای و بر مبنای متغیر کیفی انجام شده است.

    یافته‌ها: 

    با توجه به ساختار قانون بیمه اجباری خسارات وارده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395، نمی‌توان میان مسئولیت دارنده به‌عنوان بیمه‌گذار و بیمه‌گر رابطه‌ای منطقی برقرار نمود. زیرا، در مواردی مانند بروز حادثه در اثر قوه قاهره و حوادث غیرمترقبه، ایراد خسارت توسط سارق و عدم دخالت و تقصیر دارنده یا راننده که ‌هیچ مسئولیتی جهت جبران خسارت ‌ندارد،‌ به موجب قانون بیمه‌گر مکلف به جبران خسارت است. با این حال امکان تیوریزه کردن مبنای مسئولیت بیمه‌گر وجود دارد.

    نتیجه‌گیری: 

    برای یافتن رابطه میان مسئولیت دارنده و بیمه‌گر، نباید مبنای مسئولیت بیمه‌گر را مسئولیت دارنده فرض نمود. بلکه باید با تکیه بر تیوری‌هایی چون «عدالت توزیعی» و «رابطه مسئولیت بیمه‌گر با خسارات ناشی از وسیله نقلیه» حکم قانون را در راستای جبران خسارت زیان‌دیده به هر طریق حتی زمانی که دارنده مسیول نباشد، پذیرفت و رابطه تبعیت بین مسئولیت بیمه‌گذار و بیمه‌گر را مقطوع دانست.

    کلیدواژگان: دارنده، بیمه گر، عدالت توزیعی، تبعیت مسئولیت، تعهد به مراقبت
  • شاهین طیار، سید محسن علامه*، سید علی سیادت صفحات 59-86
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف اکتشاف و تبیین ارزش های فرهنگی پشتیبان برنامه های جانشین پروری در صنعت بیمه ایران صورت گرفته است.

    روش‌شناسی: ‌

    این پژوهش به روش آمیخته و با رویکرد توصیفی-اکتشافی صورت گرفته است. جامعه آماری آن در مرحله کیفی شامل خبرگان دانشگاهی و صنعت بیمه و در مرحله کمی شامل کلیه کارکنان شعب مرکزی شرکت های بیمه است. نمونه آماری ‌بخش کیفی با رویکرد هدفمند قضاوتی به تعداد 13 نفر به حد اشباع رسید. حجم نمونه در بخش کمی نیز به روش طبقه ای تصادفی به تعداد 284 نفر تعیین شد. در مرحله کیفی از مصاحبه نیمه‌ساختاریافته با خبرگان و در مرحله کمی از پرسشنامه 43 سوالی محقق‌ساخته برای جمع‌آوری داده‌ها استفاده شد ‌که روایی آن به روش صوری و محتوایی و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ (878/0) تایید گردید. در نهایت، داده‌های کیفی به روش تحلیل مضمون و داده های کمی به روش تحلیل عامل تاییدی در نرم افزار Amos 21 تجزیه و تحلیل شده است.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد ارزش های فرهنگی پشتیبان برنامه های جانشین پروری شامل ارزش های سازمانی، حرف ه ای و فردی هستند. در بین ارزش های فرهنگی، ارزش های حرفه ای ‌با بار عاملی 715/0 بیشترین و ارزش های سازمانی ‌با بار عاملی 505/0 کمترین حمایت را از مدل اندازه گیری داشته اند.

    نتیجه‌گیری:

     در بیانیه ارزشی صنعت بیمه باید ‌ارزش های سازمانی ‌‌لحاظ گردد و بر پایبندی به آنان در شرکت های بیمه ای تاکید شود. همچنین، از انگیزاننده های مناسب برای اعمال ‌ارزش های حرف ه ای ‌در بین کارکنان و مدیران شرکت های بیمه ای ‌استفاده گردد. ‌جهت افزایش پایبندی به ‌ارزش های فردی نیز از آن ها ‌به‌عنوان معیار ارزیابی عملکرد کارکنان شرکت های بیمه ای و پرداخت حقوق و مزایا، پاداش ها و مشوق ها به آن ها استفاده شود.

    کلیدواژگان: ارزش های فرهنگی، جانشین پروری، صنعت بیمه، فرهنگ سازمانی
  • کیومرث مترجم، لیلی نیاکان* صفحات 87-119
    هدف

    ‌این مطالعه با هدف ‌بررسی عوامل موثر بر میزان رضایت‎مندی مشتریان بیمه‌های عمر در صنعت بیمه ایران انجام شده است.

    روش‌شناسی:

     این مطالعه از نظر روش ‌توصیفی- تحلیلی است و جامعه آماری آن ‌از مشتریان یک شرکت بیمه ای به عنوان شرکت بیمه پایلوت در کل کشور تشکیل شده است که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد. نمونه‌گیری به روش کاملا تصادفی از بین 355 نفر از مشتریان شرکت بیمه پایلوت انجام شد که گروهی در مرحله پرداخت اقساط بیمه ‎نامه ‌و گروهی در مرحله استفاده از مزایای بیمه ‎نامه قرار داشتند. داده‌ها از طریق پرسشنامه محقق‌ساخته ‌گردآوری شد و با رویکرد مدل‌سازی معادلات ساختاری و رگرسیون طبقه‌ای تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد در ابعاد ادراکی پنج‌گانه مدل رضایت‎مندی یعنی وضعیت موجود، میزان رضایت مشتریان گروه دوم به‎ طور معنی‌داری از مشتریان گروه اول کمتر است؛ و این بدان معنی است که مشتریانی که به مرحله دریافت مزایای بیمه زندگی یا دریافت وجه بیمه رسیده‌اند رضایت‎مندی کمتری از خدمات بیمه زندگی دارند.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج این مطالعه حاکی از رد شدن فرضیه رضایت‎مندی مشتریان در تمام ابعاد مدل است که نشان می‌دهد میزان رضایت‎مندی مشتریان بیمه‌های زندگی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. ‌تحلیل رگرسیون طبقه‌ای نشان داد عامل تورم و عدم تحقق وعده‌های داده شده به مشتریان ‌هنگام فروش بیمه‌نامه توسط شرکت ‌مهم ترین عوامل نارضایتی مشتریان ‌است. همچنین با توجه به آن که در هر دو گروه مورد بررسی، بیشترین شکاف در بعد همدلی بوده است، ‌باید سیاست‌های متناسب توسط شرکت بیمه در بعد همدلی و القاء حس اهمیت دادن، دلسوزی و توجه ویژه به تک‏‌تک مشتریان در برنامه‌های آتی شرکت‌های بیمه قرار گیرد. ‌

    کلیدواژگان: رضایت‎مندی مشتری، مدل سرکوال، انتظارات، ادراکات
  • مجید رضاخانی*، فاطمه دادبه صفحات 147-170

    هدف : 

    این پژوهش با هدف بررسی نقش حسابرسی داخلی در مدیریت ریسک جامع در شرکت های بیمه کشور انجام شده است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر اجراء توصیفی و از نظر جمع آوری داده ها پیمایشی است که از ابزار پرسشنامه استفاده نموده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل 350 نفر از مدیران ارشد واحد های امور مالی، حسابرسی داخلی و ریسک شرکت های بیمه بود که تعداد 138 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه تعیین شد. داده های جمع آوری شده نیز در نرم افزار اکسل طبقه بندی و با نرم افزار اس پی اس اس تحلیل شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد حسابرسی داخلی بر مدیریت ریسک جامع شرکت های بیمه در ایران تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، متغیر های کنترلی حمایت مدیران ارشد، آموزش و فرهنگ سازمانی نیز بر مدیریت ریسک جامع تاثیر معنا داری دارند. اما، متغیر فناوری فاقد تاثیر معنا داری بر مدیریت ریسک جامع در شرکت های بیمه است.

    نتیجه گیری:

     از دیدگاه افراد حرف ه ای حسابرسی داخلی بر مدیریت ریسک جامع در شرکت های بیمه کشور تاثیر مثبت و معناداری دارد که باید در شرکت های یادشده مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک جامع، حسابرسی داخلی، شرکت بیمه
|
  • Seyedeh Marzieh Rashidifard, Saeed Safari *, Amin Habibirad Pages 3-57
    Objective

    Achieving competitive advantage in insurance industry requires innovation and entrepreneurship. Opportunity identification is the essence and starting point of entrepreneurship. Opportunity evaluation is an essential element in the entrepreneurial process that facilitates the relationship between discovery and exploitation. The purpose of this study is to identify and prioritize the criteria for evaluating entrepreneurial opportunities in the insurance industry.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of methodology. First, the criteria for evaluating the opportunity extracted from the research literature and were screened by experts using a researcher-made questionnaire and was analyzed by mean test via SPSS software. Then, the weight of the criteria was determined using the best-worst questionnaire via Lingo software. The first statistical population to identify and determine the criteria for evaluating entrepreneurial opportunities was 31 people from university professors and insurance industry experts. The second statistical population to determine the weight of the criteria set out in the previous step, was 8 managers of Parsian insurance company. The face and content validity of the questionnaires was assessed by university professors and industry experts. The reliability of the first questionnaire was confirmed with Cronbach's alpha of 0.841 and the second questionnaire with an incompatibility rate of 0.0274.

    Findings

    The most important criteria for evaluating entrepreneurial opportunities in the insurance industry are project resources, amount of resource investment, market needs, profit margin, level of competition, desirability and attractiveness of the opportunity, other potential opportunities and few barriers for entry.

    Conclusion

    Insurance companies can make the right decisions about how to take advantage of opportunities by emphasizing the criteria identified in this study, in order to gain a competitive advantage which leads to the growth and development of the country's economy.

    Keywords: Insurance Industry, Entrepreneurial Opportunity, Opportunity Evaluation Criteria, Best Worst Method
  • Hamid Asayesh *, Seyed Parviz Jalili Pages 9-38
    Objective

    The purpose of this study was to evaluate the effect of macro-political, economic and financial risk regimes as transfer variables based on the International Index of International Risk Guidance (ICRG) on the impact of per capita real Gross domestic product (GDP), life expectancy, unemployment rate, inflation rate, school enrolement (education) rate and urbanization degree on the life insurance demand.

    Methodology

    This research is based on the theory of expected utility in the uncertainty of von Neumann and Morgenstern (1947) developed by Yary (1965) and then Lewis (1989). It will use the Panel Smooth Threshold Regression Model (PSTR) using three different logit transfer functions for the Middle East countries in the period of 1990-2017.

    Finding

    The threshold in the model with political, economic and financial risk was 73.72, 30.00 and 29.2, respectively. Also, the transfer speed between two regimes was estimated at 60.07, 0.3685, and 0.049 in all three models. The highest transmission speed was related to political risk, which led to the failure of the Logit Transmission curve and the three-dimensional procedure. The lowest transfer rate is related to financial risk, which led to a very low curvature of the logit transfer function.

    Conclusion

    The results of the three models estimation showed that real interest rate does not have a significant effect, which can be due to underdevelopment of financial market, interference in the money market and banking system, and the determination of interest rate in the selected countries. In a less risky rigim, life insurance demand sensebility is lower in inflation rate and life insurance is recognized as an asset with long-term returns. Per capita real GDP and life expectancy rate also have a threshold effect on all three different logit transfer functions. In a less risky political and financial regime, the life insurance demand is more sensitive to urbanization rate. School enrolement rate in a less risky rigim also has a greater impact on life insurance demand. 

    Keywords: Life Insurance, International Risk, Panel Smooth Transition Regression, Logit Function
  • Seyed AliAsghar Rahimi *, Davood Mohebbi Anjadani Pages 12-145
    Objective

    This study aimed to find a properly theory to analyze the relationship between owner's responsibility and insurer in “Compulsory insurance to losses to third parties as a result of accidents caused by vehicles act” that the owner's responsibility is restricted merely to insure his motor vehicle and the Insurer is responsible to compensate any damages resulting from motor vehicle. Really the owner insurs the vehicle and there is no obligation to him but insurer take all other obligations and responsibilities in all cases refering to 2016 Act, even in some force majeure cases such as Acts of God or theft.

    Method

    This study was descriptive-analytical and was done according to library resources with qualitative variables.

    Finding

    With regarding to the structure of “Compulsory insurance to losses to third parties as a result of accidents caused by vehicles act”, there is no reasonable relation between the responsibility of owner as insured and the insurer. As in some cases such as force majeure, damages by thief and damages which the owner or the driver has no role or fault in its occurrence, then, the owner or the driver has no liability for compensation, but the insurer shall compensate the damages upon regular basis. 

    Conclusion

    Thus, to find out the relationship between the liability of the owner and the insurer, the responsibility of owner shall not be considered as the basis of insurer's responsibility, but with reliance on the theories of "Distributive Justice" and "the relationship between the insurer's responsibility and the damages resulting from vehicle" the rule of act shall be accepted to compensate damages incurred by injured party even the owner has no responsibility for compensation, i.e., we can consider the liability of the insurer instead of the liability of the owner as the basis for compensation. This is because the legislator has sought to compensate the maximum damage and this goal is not achieved by basing the liability of the owner, but the main responsibility in these accidents is the insurer’s and this responsibility has been transferred ccording to the insurance contract and the 2016 Compulsory Insurance Act. Therefore, the basis of insurer's responsibility shall not be owner's responsibility, and there is no subordinate relationship between the insured and the insurer in the responsibility.

    Keywords: owner, insurer, distributive justice, Subordination Responsibility, Commitment to Care
  • Shahin Tayar, Sayyed Mohsen Allameh *, Seyed Ali Siadat Pages 59-86
    Objective

    This study aims to identify and explain values of supportive cultural succession planning (SCSP) in the Iran insurance industry.

    Method

    This study was a mixed method research with the descriptive-exploratory approach. The research population in the qualitative study were the academic staff and insurance experts and in quantitative study were employees of the insurers' central branches respectively. About 13 persons took part in the qualitative study and 284 persons participated in the quantitative study  using stratified random sampling method. Semistructured interviews were conducted with experts in the first phase of the study. A researcher made questionnaire including 43 questions was used in the second phase of the study. The questionnaire validity was tested using face validity, and its reliability was tested using the Cronbach's alpha (0.878). The qualitative data was analysed using content analysis method and the quantitative data was analysed using confirmatory factor analysis in the Amos 21.

    Finding

    The values of SCSP are consisted of organizational, professional and individual values. Moreover, among cultural values, professional and organizational values demonstrated the most ( i.e. loading factor of 0.715) and the least (i.e. loading factor of 0.505) support level for the model.

    Conclusion

    It is suggested that all organizational values ​​presented in this study be included in the value statement of the insurance industry and emphasis on adherence to them in insurance companies. In the field of professional values, it is suggested to use appropriate motivators to revive the mentioned values ​​among the employees and managers of insurance companies and apply it in organizational processes. In the case of individual values, it is also suggested that the individual values ​​mentioned in this study be considered as a basis for evaluating the performance of employees of insurance companies and compensation plans, rewards and incentives, etc. based on adherence to these values.

    Keywords: Cultural values, Succession planning, Insurance Industry, Organizational Culture
  • Kiomars Motarjem, Leili Niakan * Pages 87-119
    Objective

    The main aim of this study was to propose a developed model to investigate factors affecting life insurance customers’ satisfaction in the Iranian insurance industry useing structural equations and stratified regression analysis.

    Methodology

    This study was descriptive-analytical. The statistical population consists the customers of one insurance company, as a pilot insurance company in Iran. Cochran's formula was used to determine the sample size. Sampling was done from 355 customers of an insurance company who are in the stage of paying the insurance installments and the group who used the insurance benefits. Data were collected by a researcher-made questionnaire based on the SERVQUAL model electronically on the web and analyzed by structural equation modeling and stratified regression approach.

    Finding

    The findings of this study based on structural equation modeling show that in the five dimensions of the SERVQUAL model, the current situation, the level of customer satisfaction of the second group is significantly lower than the customers of the first group. This means that customers who have reached the stage of receiving life insurance benefits are less satisfied with life insurance services.

    Conclusion

    The hypothesis of customer satisfaction in all aspects of the model is rejected according to the results of this study. This shows that the level of life insurance customers’ satisfaction is not in a favorable situation. In stratified regression analysis, the factor of inflation and non-fulfillment of promises given to customers when selling insurance by the company were as the most important factors of customer dissatisfaction. The biggest gap was in the dimension of empathy in both groups. Therefore, it is necessary to have appropriate policies by the insurance company in the dimension of empathy and giving importance and compassion to customers and paying special attention to each customer in the future plans of insurance companies. Educating and persuading employees to deal properly with customers and not exaggerating the promises made to customers when selling life insurance can also be important and effective measures in providing customer satisfaction.

    Keywords: Customer Satisfaction, SERVQUAL model, Expectations, Perceptions
  • Majid Rezakhani *, Fatemeh Dadbeh Pages 147-170
    Objective

    This study aimed to investigate the role of internal audit in comprehensive risk management (CRM) of Iranian insurance companies and to find out whether internal audit affects the comprehensive risk management in these companies.

    Methodology

    This study is an applied study in terms of its objectives, a descriptive study in terms of research design, and a survey study in terms of data collection method. Data was collected using a questionnaire whose validity and reliability were confirmed through statistical tests. The collected data was analyzed using the Excel spreadsheet and SPSS software. The research population included about 350 senior managers working in the finance, internal audit, and risk divisions of insurance companies in 2019. The sample size was 138 based on the Cochran sample size formula.

    Results

    The findings of this study indicated the normality of comprehensive risk management as a dependent variable and the significance of senior managers’ support, training, and organizational culture as control variables. Also, the technology was found to be insignificant in the model analysis.

    Conclusion

    The insights from this study suggest that from the perspective of professionals, internal auditing has a positive and significant effect on comprehensive risk management in insurance companies in Iran.

    Keywords: Internal Audit, Insurance Company, Comprehensive Risk Management